Steven Wouterlood (Utrecht, 1984) studeerde in 2007 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zijn eindexamenfilm Los ontving op het Nederlands Filmfestival de prijs voor beste afstudeerfilm.

In 2013 regisseerde Steven de televisiefilm Alles mag (BIND/VPRO). Deze jeugdfilm werd bekroond met prijzen over de hele wereld, waaronder een Emmy Award in New York en een TIFF Kids Award in Toronto. In eigen land ontving Alles mag de Cinekid Kinderkast Juryprijs en een nominatie voor het Gouden Kalf.

In 2015 volgde de jeugdfilm Koningsdag (BIND/NTR). Hiermee won Steven in Toronto eveneens de TIFF Kids Jury Award. Ook ontving de film prijzen in de Verenigde Staten, Qatar, Griekenland en India. 

In datzelfde jaar regisseerde Steven samen met Margien Rogaar de tv-serie Alleen op de wereld (Lemming Film/VPRO), gebaseerd op het beroemde boek van Hector Malot. De serie werd eind 2016 uitgezonden en genomineerd voor de Emmy Awards, Prix Jeunesse, Cinekid Kinderkast en TV-Beelden. Ook ontvingen de scenaristen een Zilveren Krulstaart.

Daarna volgde een film in 360 graden, Superstar VR (BIND/Purple Pill/VPRO), die te zien was in een limousine op Cinekid, het Nederlands Film Festival, IDFA en in het Museum voor Beeld & Geluid.

In 2019 kwam Stevens eerste lange bioscoopfilm uit; de verfilming van het bekroonde jeugdboek Mijn bijzonder rare week met Tess van Anna Woltz. Het is een internationale co-productie tussen BIND (Nederland), Ostlicht (Duitsland) en VPRO en het scenario is geschreven door Laura van Dijk. De film ging in wereldpremière in Berlijn en ontving daar de Special Mention van de vakjury en een nominatie voor Best First Feature Film. De film heeft sindsdien meer dan twintig prijzen gewonnen en Steven werd door het Amerikaanse filmmagazine Variety uitgeroepen tot één van de ’10 Europeans to watch’. In Nederland werd de film genomineerd voor twee Gouden Kalveren (Beste Film en Beste Scenario) en tijdens Cinekid riep het publiek de film uit tot Beste Nederlandse Jeugdfilm. Behalve in Nederland is er een bioscooprelease in Frankrijk, Spanje, Polen, Duitsland, België, Noorwegen, Denemarken, Japan, Taiwan, Zuid-Korea, voormalig Joegoslavië, Israël en Canada.

Ondertussen regisseert Steven ook regelmatig tv-programma’s, waaronder Het Klokhuis (NTR). En zo nu en dan regisseert hij commercials en opdrachtfilms.